Ana içeriğe atla

Ceviz Reçeli


Ceviz Reçeli
Ceviz reçeli


Malzemeler:

  • 72 adet ham ceviz 
  • 1 kg. toz şeker
  • su ve 4-5 karanfil



Kireç kaymağı için:
  • 500 gr. sönmemiş kireç (inşaatlarda kullanılan toz halde olanlardan)
  • 10-12 lt. su

Hazırlanması:

Kireç kaymağının hazırlanması:
Sönmemiş kireçi derin bir kaba alıp üzerine yavaş yavaş suyu ekleyin. Bu sırada dikkat edin çıkan dumanı solumayın.
Tüm suyu ekledikten sonra kaşıkla karıştırıp kireci suyun içinde eritin.
Bir gece bekletip kirecin suyun dibine çökmesini bekeyin.
Tencerenin dibinde kireç birikmiş üzeri ise durulmuş su olacak
Suyu bulandırmadan dikkatlice başka bir kaba aktarın. Kireci dökün. Aldığınız su kireç kaymağı.
Plastik şişelerde muhafaza edebilirsiniz. Ama üzerine not düşmeyi unutmayın!
(Yukardaki Fotoğraf kireç kaymağıdır)

Ön hazırlık:
Cevizlerin yeşil kabuğunun en üst tabakasını ince bir şekilde soyun. İki başına bıçak ile kesik atın ve üzerini geçecek kadar su doldurup beklemeye alın. (Cevizin bekleyeceği kaba boyası çıkacağından ona göre seçin)
7 gün boyunca sabah akşam suyunu değiştirin. Bu sürede cevizin acısı gidecek. 7 gün sonunda cevizi veya suyu dilinize değirerek acısı gitmiş mi diye kontrol edebilirsiniz
Acısı gitmiş cevizleri bu sefer kireç kaymağında bekletin. 5-6 saat beklemesi yeterli olacaktır.
Kireç kaymağından aldıktan sonra bol su ile 3-4 kez elinizle ovarak, iyice kireci gidene kadar yıkayın

Ocakta su kaynatın, yanınıza da bir kaba soğuk su alın, içine bir miktar limon sıkın veya limon tuzu atın.
Cevizleri kaynar suya atıp 5 dk kaynattıktan sonra kevgir ile alıp soğuk su dolu kaba aktarın.
(Bu işlemi arka arkaya 4-5 sefer suları her seferinde değiştirerek tekrarlayın)


Reçel yapımı:
  • Cevizin ön hazırlığı tamamlandı. Bu aşamadan sonra reçel haline gelmesi var.
  • Ocakta tekrar su kaynatın ve cevizleri bu suya atıp cevizler yumuşayana kadar haşlayın ( bu süre 45 dk.)
  • Arzu ederseniz cevizlerini kesik yerlerine badem,fıstık gibi şeyler yerleştirin.
  • Şekeri ayrı bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ilave edip ocağa koyun. 10-15 dk. kaynadıktan sonra cevizleri ve 4-5 karanfil ekleyin (çubuk tarçın da koyabilirsiniz).
  • Reçel kıvamına gelince (kaşığa suyundan alıp tekrar akıttığınızda son damla sünüyorsa olmuştur) yarım limon suyu sıkıp altını kapatın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KUPTA KEKSIZ TIRAMISU

Cok pratik, keksiz ,kedidili bisküvisiz, yumurtasiz  hafif  bir  sütlü  tatli  tiramisu  tadinda 200 ml sivi  krema 200 gr mascarpone 1 paket  vanilya sekeri 4 yemek  kasigi  seker 1 paket  krema  sertlestirici üzeri  icin yaban mersini,frambuaz Derin bir kapta sivi  krema,seker, vanilya  sekeri, krema  sertlestirici eklenir, mikserle  koyu  bir  kivam  alincaya  kadar  cirpilir. Mascarpone ilave  edilerek cirpilmaya  devam  edilir. Kup veya kaseye kremadan  kasikla  konur,üzerine frambuaz ve  yaban  mersini ilave  ediltiken  sonra  yine  krema  ve meyveler konularak  buzdolabinda  bir  kac  saat bekletildikten  sonra  servis  edilir.

Tost Ekmeğinden Pizza

2 dilim ayvalık tost ekmeği sucuk biber domates rendelenmiş kaşar peyniri 1 tatlı kaşığı biber salçası yarım çay bardağı su Biber salçasını  yarım çay bardağı suyla sulandırdım ve ekmeklerin üzerine fırçayla bolca sürdüm.Sucuk,biber ve domatesleri küp küp doğradım.Hepsini karıştırdım.Ekmeklerin üzerine koydum ve 160 derece fırında 10dakika  kadar pişirdim.Pişince üzerine kaşar rendesi koyup eriyene kadar fırında beklettim...Sonra da AFİYETLE yedik..   :))

Glazürlü kakaolu kek

Malzemeler    4 yumurta    3 fincan şeker    3 fincan un    3 tatlı kaşığı kakao    yarım çay bardağı süt    vanilya    kabartma tozu    1 kupa süt    1  adet kramelli nescafe    glazür yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır.sırayla diğer malzemeler koyulup karıştılır.Küçük boy dikdörtgen borcama dökülür.170derece fırında pişirilir.Fırından çıkınca dilimlenir.1 Kupa sütle nesface hazırlanır ve kek dökülür.daha sonra glazür sıcak suda eritilip kekik üzerine dökülür.fındık ve hindistan ceviziyle süslenir... dayanamadım hemen kenarından tadına baktım  :))